Kako se bliže lokalni izbori, tako rastu i tenzije među političkim oponentima – u slučaju Đulovca, vladajućeg HDZ-a na jednoj i oporbenog HSS-a na drugoj strani. Suprotstavljena mišljenja o većini tema sinoćnje sjednice Općinskoga vijeća, brojne replike, pa i povišeni tonovi mogli su se čuti i kod donošenja proračuna za 2013. godinu. Ipak, načelnik Drago Hodak je optimimističan, pa u općinskoj blagajni  očekuje i više nego prethodnih godina – 6 milijuna 862 tisuće kuna.

U idućoj godini najviše se novca očekuje iz državne blagajne, sveukupno 3 milijuna kuna.

Računa se i na više prihoda od poreza, milijun i 50 tisuća kuna, a val investicija trebao bi rezultirati i većim prihodima od poljoprivrednog zemljišta, te komunalnog doprinosa i legalizacije objekata, kaže Hodak.

Kada je riječ o trošenju proračunskog novca, novost su stipendije studentima za koje je u proračunu osigurano 100 tisuća kuna. U poduzetničke zone planira se uložiti 300 tisuća kuna kako bi se stvorili preduvjeti za tri velika projekta – paletiranje drva, bioenerganu i pokretanje proizvodnje u bivšoj drvnoj industriji Gaj. U ostvarenje ambicioznog plana sumnju su izrazili vijećnici oporbenog HSS-a. Darko Šmiderkal.

Protiv predloženog proračuna izjasnio se i Jakov Tunić, kako je sam za sebe rekao, vijećnik HDZ-a.

Politički zagrijana retorika je nastavljena, a sjednica je potrajala puna tri sata. Konačno, proračun za 2013. prihvaćen je s 10 glasova za, 3 suzdržana i tri protiv. Većinom glasova usvojen je i treći rebalans ovogodišnjeg proračuna, koji iznosi 6 milijuna 157 tisuća kuna i na razini je planiranog, kazao je Hodak, te izrazio zadovoljstvo ostvarenim. Između ostalog, usvojena je informacija o sklapanju ugovora o zakupu zemljišta u Malim Bastajima i prijenosu prava građenja, te je donesena odluka o prodaji čestice poduzeću BIOEL u svrhu izgradnje bioplinskog postrojenja. Za održavanje javne rasvjete prihvaćena je ponuda tvrtke Bioelektro Ivić iz Đulovca, a za zimsko i tekuće održavanje nerazvrstanih cesta Jaković prometa iz Velikih Bastaja. Odlučeno je i o prodaji općinskog poslovnog udjela u Radio Daruvaru. Na javnom je natječaju prihvaćena ponuda Tihomira Horvata, koji će za 6,5 posto osnivačkog udjela izbrojati 22 tisuće i 800 kuna.

Povećaj font
Kontrast