Pronalazak minsko eksplozivnih sredstava sredinom prošlog mjeseca bio je povod dolaska Župana Bjelovarsko bilogorske županije Miroslava Čačije u Osnovnu školu Đulovac dana 28. veljače 2011. godine. Učenici  trećeg razreda Adam Kristić, četvrtog razreda Igor Perić i petog razreda Leon Jaković su u napuštenoj staji pronašla četiri sanduka minsko eksplozivnih sredstava. Umjesto opasne igre sa ratnim igračkama, o njihovom pronalasku obavijestili su starijeg rođaka koji je pozvao policiju, čiji je pirotehničar zbrinuo neeksplodirana ubojna sredstva.

Pročelnik Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Bjelovar Marijan Radoš izrekao je zadovoljstvo načinom ponašanja učenika, te im čestitao na pravilnom postupku i uručio poklone DUZS. Naglasio je da je Državna uprava za zaštitu i spašavanje pokrenula Nacionalni program edukacije djece u području zaštite i spašavanja, prepoznajući slične opasnosti u kojima se djeca mogu naći. Ove školske godine je na području Županije obuhvaćeno 14 osnovnih škola i 946 učenika kroz 28 predavanja, a program se nastavlja i tijekom narednog mjeseca, u suradnji sa predstavnicima vatrogasaca, policije i HGSS.

Župan Miroslav Čačija pohvalio je dječake i uručio im prigodne poklone, naglašavajući važnost nastavka provođenja edukacije djece iz područja zaštite i spašavanja, čijim predavanjima je i neposredno sudjelovao, te dobru suradnju sa Područnim uredom za zaštitu i spašavanje Bjelovar. Također je istakao da su primjeri poput ovoga dokaz potrebe nastavka edukacije, jer opasnih situacija i mogućnosti da se desi nesreća ima vrlo mnogo i dobro je da što više djece sazna kako reagirati u različitim opasnostima.

Ravnateljica Osnovne škole Đulovac Zlatica Kovačić pozdravila je goste, te predstavila učenike Područne škole Donja Vrijeska i školski zbor Anđeli, koji su izveli zanimljivi obrazovni i kulturni program.

Događaju su nazočili i načelnik Općine Đulovac Drago Hodak, načelnik Policijske postaje Daruvar Dalibor Čajsa, predstojnik Ureda župana Dalibor Jurin.

Povećaj font
Kontrast