Točno prije 21 godinu najveća općina na području Bjelovarsko – bilogorske županije doživjela je svoj vrhunac u Domovinskom ratu. Oslobođenje općine Đulovac dogodilo se 15. prosinca 1991. godine. Tim povodom jučer su položeni vijenci i zapaljenje svijeće u znak sjećanja na poginule kod centralnog križa u Đulovcu. Dan sjećanja i dan branitelja općine Đulovac započeo je Svetom misom u crkvi Duha svetoga koju je predvodio župnik Ljubo Maljur. Za načelnika Dragu Hodaka, početak 90-ih godina simbolizira neka bolja vremena.

Druženje je nastavljeno u Hrvatskom domu uz vojnički grah koji su za sve goste pripremile Udruge proistekle iz Domovinskog rata. Prema riječima načelnika, prilika je to da se na dostojanstven način prisijeti žrtava. Sva ta zbivanja sada pripadaju prošlosti, a borilo se za budućnost. Tko ne zna svoju prošlost, ona mu se ponavlja. To je kod nas još uvijek teška tema, a ono što je sigurno je da ne postoji opravdanje za zločine, rekao je načelnik Hodak.

Načelnik se osvrnuo i na ulazak u Europsku uniju ističući kako su se branitelji  za takav oblik državnog uređenja i borili. Zapad je bio cilj, a želja je da svatko ima istu priliku. S tim se vjerojatno slažu i svi branitelji s područja općine Đulovac i branitelji koji su sudjelovali u oslobađanju općine, kao i brojni sumještani koji su se odazvali pozivu.

Povećaj font
Kontrast